Raskinut ugovor sa MAGNOHROMOM

18. дец. 2007.
Agencija za privatizaciju raskinula je danas ugovor o prodaji preduzeća Magnohrom iz Kraljeva sa kupcem Global Steel Holdings Limited iz Velike Britanije. Doneta je i odluka o naplati bankarske garancije od 300.000 € i ugovorne kazne od 1.136.000 €.

Nakon četiri redovne i vanredne kontrole koje je sprovela Agencija, utvrđeno je da kupac nije održao kontinuitet proizvodnje, nije ispunjavao odredbe socijalnog programa niti je investirao sumu predviđenu za prvu godinu realizacije ugovora.

Znajući stanje u samom Magnohromu, Agencija je više puta organizovala sastanke sa predstavnicima kupca, zaposlenih i lokalne samouprave. Međutim, za više od godinu dana, kompanija Global Steel Holdings Limited nije uradila gotovo ništa, osim što su svaki put obećavali da će ispuniti i premašiti ugovorne obaveze. Proizvodnja je praktično stala, neka od postojećih postrojenja su stavljena van funkcije, a nova nisu kupljena.

Imajući u vidu težak socijalni i materijalni status zaposlenih i jasno iznet stav predstavnika zaposlenih da im nije u interesu da se ugovor raskine već da se poštuje i izvršava, Agencija je, tokom proteklih godinu dana, više puta upućivala apel novom vlasniku i ukazala na neophodnost postizanja sporazuma sa zaposlenima i ispunjavanja ugovornih obaveza.

Nakon redovne kontrole ispunjena ugovornih obaveza polovinom oktobra i uvida u revizorski izveštaj za prvu godinu poslovanja, Agencija za privatizaciju je kupcu odobrila obavezan nakadni rok (član 41a Zakona o privatizaciji) za ispunjenje ugovornih obaveza. Nažalost, kompanija Global Steel Holdings Limited ni u naknadnom roku nije izvršila investicije u ugovorenom iznosu, pokrenula proizvodnju ni ispunila odredbe socijalnog programa. Napominjemo da, u skladu sa Zakonom, Agencija za privatizaciju nije mogla da raskine ugovor pre dospevanja ugovornih obaveza, tj pre isteka prve godine realizacije ugovora.

Agencija za privatizaciju će blagovremeno obavestiti javnost o daljim koracima u postupku privatizacije Magnohroma.
Магнохром доо
Стечај

Магнохром доо Краљево

Локација:

Краљево

Делатност:

Производња ватросталних производа

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива