Saopštenje tenderske komisije za preduzeće "GOŠA FOM"

16. авг. 2005.
Dana 01.07.2005. godine održana je druga sednica Tenderske komisije koja prati sprovođenje privatizacije preduzeća "Goša fabrika opreme i mašina" d.o.o. Smederevska Palanka (Goša FOM). Na ovoj sednici Tenderska komisija bila je upoznata sa informacijama do kojih je jedan od članova došao, a koje se tiču statusa ponuđača "Slavtyazhmash", Ukrajina odnosno osnovanih sumnji da se isti nalazi u postupku stečaja. Nakon što je Tenderska komisija kompletno upoznata sa sadržajem pomenutih informacija, odlučeno je da se istinitost ovih navoda proveri preko Ministarstva inostranih poslova Državne zajednice Srbija i Crna Gora i od nadležnih organa Ukrajine dobije zvaničan odgovor kako bi u zakonski predviđenom roku mogla biti izvršena ocena ponuda od strane Agencije za privatizaciju.

Na trećoj sednici Tenderske komisije Agencija za privatizaciju prezentovala je Tenderskoj komisiji pristigle ponude za kupovinu 71,02% kapitala Goša FOM-a od strane preduzeća "Slavtyazhmash" iz Ukrajine i Konzorcijuma zaposlenih Goše FOM-a i preduzeća "Koks" iz Rusije, a na osnovu ocene Savetnika (Meinl Capital Advisors, Austrija). S obzirom da su Savetnik i Agencija tokom prethodnog postupka ocene otvorenih ponuda došli u posed informacija koje su rezultirale osnovanom sumnjom u pravni status ukrajinskog ponuđača, pokušali su da, službenim putem, preko državnih organa potvrde takvu informaciju. Kako do isteka zakonskog roka za ocenu ponuda (30 dana od dana javnog otvaranja ponuda) nije bio dostavljen odgovor, Agencija za privatizaciju je, u skladu sa Zakonom i preporukom Savetnika, ponude rangirala na sledeći način:
1. "Slavtyazhmash", Ukrajina i
2. Konzorcijum zaposlenih "Goša FOM" zajedno sa "Koks", Rusija.

U skladu sa regulativom i svojim ovlašćenjima, Agencija za privatizaciju je odbila ponudu prvorangiranog ponuđača, u cilju najboljeg interesa Republike Srbije. Takvu Odluku Agencije za privatizaciju Tenderska komisija je jednoglasno usvojila. Ponuđači će, u skladu sa zakonom, biti obavešteni na adekvatan način o rezultatu tendera, a drugorangirani ponuđač pozvan na pregovore sa ciljem zaključenja kupoprodajnog ugovora.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива