150. Javna aukcija

27. јул. 2005.
Nakon tri godine, koliko traje proces privatizacije u Srbiji, i sa preko 1500 privatizovanih preduzeća sa većinskim društvenim kapitalom, obaveštavamo vas da će se u četvrtak, 28. jula 2005. godine održati jubilarna 150. javna aukcija u organizaciji Agencije za privatizaciju.

Od 3. aprila 2002. godine, kada je održana prva Javna aukcija u organizaciji Agencije za privatizaciju, do danas, ovim metodom privatizovano je preko 1180 preduzeća uz prateći procenat uspešnosti od 80%.

Regulisan Zakonom o privatizaciji i precizno definisan Uredbom o prodaji kapitala i imovine metodom Javne aukcije, ovaj način prodaje društvenih preduzeća pokazao se uspešnim i dao svoje rezultate u mnogobrojnim primerima. Pomenućemo samo neke od uspešnih aukcijskih transakcija:

Zorka boje iz Šapca, Panteks iz Sremskih Karlovaca, PZP Niš iz Niša, Metalac iz Kladova, Besko iz Vlasotinaca, Sanitarija iz Novog Sada, HIV Vranje iz Vranja, Obnova iz Ade, Hanplast iz Vladičinog Hana, Termika-Beograd iz Beograda, Trivit Pek iz Vrbasa, Centroprojekt ISK iz Beograda, Slobodametal iz Obrenovca, Elektrošumadija iz Mladenovca, Silos Jakovo iz Jakova, hotel Rojal iz Beograda, Mlekara iz Šapca, Inos metali iz Beograda, Napredak iz Malog Zvornika, Jedinstvo iz Vranja, hotel Park iz Novog Sada, Telefonservis iz Beograda, Metalum iz Novog Sada, Čalma iz Čalme, UTVA Milan Premasunac iz Kačareva, Radnik iz Bačke Palanke, Konstruktor iz Pančeva, i mnoge druge.

Najveći broj kupaca na Javnim aukcijama je iz Srbije i Crne Gore, a učešće u privatizaciji ovom metodom imali su i inostrani kupci, između ostalih i: Fibest S.R.L. iz Italije (Ateks, Beograd), Alas International iz Austrije (Zorka nemetali, Šabac), Alpin Group AG, Švajcarska (Fabrika bakarnih cevi, Majdanpek), Livar DD, Slovenija (Zastava livnica, Topola), Italsvenska SPA, Italija (Dunav, Apatin), Cogifer, Francuska (MIN Holding – Skretnice, Niš) i drugi.

Do kraja godine očekuje nas zakazivanje Javnih aukcija za 150 do 200 preduzeća. Neka od atraktivnijih preduzeća koja će se privatizovati metodom Javne aukcije su Tehnopromet iz Beograda, Junior iz Beograda, hotel Nacional iz Beograda, BIGZ, Industrija precizne mehanike, itd.

Od samog početka, Javne aukcije koje organizuje Agencija za privatizaciju imale su značajnu medijsku propraćenost kroz prisustvo velikog broja domaćih i stranih novinara. U periodu 2003 – 2004. godine mogućnost praćenja javnih aukcija imao je i TV auditorijum, dok se danas direktni prenosi realizuju putem interneta, na zvaničnoj agencijskoj internet adresi www.priv.yu.

Kao i do sada, Agencija za privatizaciju će nastaviti da sprovodi ovaj proces, koji je po svojoj prirodi složen i zahteva veliki napor ali i strpljenje, i kao takav čini deo ključnih reformi privrednog sistema. Jasno je da će privatizacija u nastupajućem periodu, kroz jačanje privatnog sektora, doprineti razvoju privrede Republike Srbije i doneti pozitivne rezultate u korist svih građana.
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива