Reagovanje povodom Saopštenja MUP-a RS

09. дец. 2010.

Povodom današnjeg saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a vezano za krivična dela u postupku privatizacije preduzeća UTP Nacional iz Beograd, Agencija za privatizaciju naglašava da su u pitanju bivši zaposleni. Časlav Petrović i Vladimir Ivić napustili su Agenciju 2007. godine, dok je Vesna Stojković, po osnovu tehnološkog viška, napustila Agenciju u oktobru 2010. godine.

 
Što se tiče ostalih navoda MUP-a, ističemo:
 
  • Tačno je da Agencija za privatizaciju nije dala saglasnost za prenos prava korišćenja zemljišta. U skladu sa pravnim propisima, Agencija za privatizaciju ne daje saglasnost na već donete odluke nadležnih organa.
  • U aprilu 2007. godine, preduzeće je, uz zahtev za davanje saglasnosti, dostavilo i Rešenje Opštine Novi Beograd, kojim je definisano je da će naknada za prenos prava korišćenja zemljišta biti određena po odredbama Zakona o eksproprijaciji. Tačan iznos naknade nije bio naveden.
  • Zakon o eksproprijaciji definiše da će naknada zavisiti od tržišne vrednosti.
  • Prilikom pripremanja aukcijske prodaje preduzeća, Agencija je imala uvid u sporazum, koji sačinjen između Preduzeća i Imel Group-e. Naknada je iznosila 485.000 evra, a procenjena vrednost oko 2 miliona evra, što očigledno nije bilo u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji.
  • Zbog značajnog potencijalnog smanjenja privatizacionih prihoda, Agencija za privatizaciju je, u avgustu 2007. godine, poništila odluku o sporazumu.
  • Navedeno potvrđuje da je Agencija reagovala profesionalno, blagovremeno i zakonito, odnosno da je štetan ugovor poništila onda kada je u isti ostvarila uvid, ali i kada je imala zakonsku mogućnost da to učini.
  • Na kraju, podsećamo javnost da je Agencija za privatizaciju u svom dosadašnjem radu bila partner i MUP-u i drugim nadležnim organima i da je činila sve što je u njenoj moći kako bi pomogla u rasvetljavanju eventualnih krivičnih dela. To činimo i danas
0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива