Sapštenje povodom izjave poverenika za informacije od Javnog značaja

05. дец. 2008.
Povodom najnovijeg reagovanja Poverenika za informacije od javnog značaja, gopodina Rodoljuba Šabića, u kojem ponovo tvrdi da je Agencija za privatizaciju prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, skrećemo pažnju javnosti, ali i gospodina Šabića, da je članom 63. navedenog zakona precizirano da se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti primenjuje od 1. januara 2009. godine. U svom reagovanju, gospodin Šabić ni jednom rečju ne pominje Zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije koji je pravosnažan i u primeni, već se poziva na odredbe zakona koji će se primenjivati tek od naredne godine.

Još jednom ističemo da je Agencija za privatizaciju prilikom objavljivanja spiskova građana koji nisu ostvarili pravo na besplatne akcije poštovala sve važeće zakonske norme, a naročito član 8. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Nadamo se da namera gospodina Šabića nije da uskrati pravo licima koja nisu upisana u evidenciju nosilaca prava da o tome budu i obaveštena. Agencija je ne samo ispunila zakonske odredbe – objavivši spiskove na svoj sajtu, u Službenom glasniku i jednoj dnevnoj novini – već je i svim licima sa spiska poslala obaveštenje na kućnu adresu u kojem je navedena i pouka o pravnom sredstvu, tj predočeno im je kako i kome mogu uputiti žalbu na Zaključak.

Agencija za privatizaciju će i u narednom periodu nastaviti da objavljuje spiskove lica koja nisu ostvarila pravo na besplatne akcije po ostalim osnovama, ponovo u skladu sa Zakonom.


0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива