Privredno društvo "DAHLIA" A.D. Beograd

09. јул. 2008.
Privredno društvo "Dahlia" iz Beograda, prodato je na javnoj aukciji 16. marta 2004. godine Konzorcijumu fizičkih lica, koje predvodi Enver Muhović iz Beograda, na 6 jednakih godišnjih rata.

Nakon plaćene prve tri rate, kupac nije uplatio četvrtu ratu, zbog čega je Agencija 23. aprila 2007. godine raskinula kupoprodajni ugovor.

Nakon raskida Ugovora o kupoprodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije, a s obzirom da je kupac pre raskida ugovora izvršio prinudni otkup akcija, vlasnička struktura privrednog društva "Dahlia" a.d. Beograd je sledeća:

1. Enver Muhović – 89.561 akcija, što čini 52,33% ukupnog kapitala;
2. Akcijski fond – 81.608 akcija, što čini 47,67% ukupnog kapitala.

Agencija za privatizaciju je 2. juna 2008. godine dobila dopis privrednog društva "Dahlia" a.d. Beograd, u kome je izložena teška situacija u privrednom društvu i zatraženo da Agencija za privatizaciju iznese državni paket akcija na prodaju.

Tokom 2007. godine i u prvih šest meseci 2008. godine, iskazani gubitak preduzeća iznosi skoro 250 miliona dinara, što preduzeće dovodi u veoma tešku situaciju. Agencija za privatizaciju je o ovome obavestila MUP kako bi se utvrdilo kako je došlo do takvog finansijskog urušavanja preduzeća.

Zaposleni su izrazili želju da kupe paket akcija u vlasništvu Akcijskog fonda, ali po ceni od 90 dinara po akciji, umesto 635 kolika je njihova vrednost na berzi.

Agencija za privatizaciju je 8. jula 2008. godine dala nalog Akcijskom fondu za prodaju akcija na berzi. Nije prihvaćen zahtev društva da se odobri promena cene na berzi, već će se trgovati po tržišnoj ceni.

Enver Muhović je potpisao izjavu da je spreman da pokloni svoj deo akcija Akcijskom fondu. Shodno tome, Akcijski fond je juče uputio gospodinu Muhoviću predlog ugovora kojim bi on ispunio obećanje i poklonio svoj paket akcija fondu. U tom slučaju, Agencija za privatizaciju i Akcijski fond bi kao 100% vlasnici preduzeća mogli da reaguju i obezbede uspešnu prodaju preduzeća "Dahlia", istovremeno štiteći sve zaposlene i njihova prava.

Козметичко-фармацеутска и хемијска индустрија акционарско друштво ДАХЛИА

Локација:

Београд

Делатност:

Производња детерџената, сапуна средстава за чишћење и полирање

0

Укупно предузећа у поступку приватизације

0

Предузећа са Јавним позивом у току

0

Предузећа у поступку анализе и припреме јавног позива